MARTINOVIĆ: UKUPNO 257 MILIONA DINARA IZ BUDžETA MDULS DO SADA ULOŽENO U USPOSTAVLjANjE 42 JUM-A U SRBIJI

MARTINOVIĆ: UKUPNO 257 MILIONA DINARA IZ BUDžETA MDULS DO SADA ULOŽENO U USPOSTAVLjANjE 42 JUM-A U SRBIJI

Izvor: Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave                    

          Ministar državne uprave i lokalne samouprave dr Aleksandar Martinović prisustvovao je danas svečanom potpisivanju sporazuma o saradnji sa 11 jedinica lokalne samouprave, u sklopu aktivnosti „Unapređenje kvaliteta i efikasnosti u pružanju usluga na lokalnom nivou“, koju Stalna konferencija gradova i opština (SKGO) sprovodi u okviru projekta nemačko-srpske razvojne saradnje „Podrška reformi javne uprave u Republici Srbiji u procesu pristupanja Evropskoj uniji“, uz podršku Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju (GIZ).
          Martinović je naglasio da je gotovo sve što se radi u okviru reforme javne uprave, naročito u oblasti pojednostavljenja komplikovanih postupaka i procedura, profesionalnog usavršavanja službenika, digitalizacije i uvođenja inovativnih alata, usmereno ka ostvarivanju jedinstvenog cilja, a to je da građani budu zadovoljni uslugama javne uprave.
          „Jednostavne, brze i kvalitetne usluge koje organi direktno pružaju svojim korisnicima odraz su svih naših „unutrašnjih reformskih procesa i napora“. One su „ogledalo“ uspešnosti i merilo efektivnosti i kvaliteta administracije“, poručio je ministar.            On je prisutne podsetio da je MDULS pre četiri godine, želeći da što pre modernizuje rad lokalne samouprave, započelo sa pružanjem podrške uspostavljanju jedinstvenih upravnih mesta, kao jednog mesta gde građani brzo i lako mogu da završe sve poslove koje imaju sa upravom, bez šetanja od jednog šaltera do drugog.
          „Ukupno 257 miliona dinara budžetskih sredstava je do sada uloženo u uspostavljanje 42 jedinstvena upravna mesta u Srbiji. U periodu od septembra 2019. do marta 2022. godine otvorena su jedinstvena upravna mesta u 25 jedinica lokalne samouprave, dok se do kraja ove godine očekuje otvaranje 17 novih“, istakao je Martinović i dodao da je u Predlogu budžeta Ministarstva za 2023. godinu izdvojeno 88 miliona dinara za realizaciju ovog projekta u narednom periodu.
            On je pozvao jedinice lokalne samouprave da konkurišu za finansijska sredstva u momentu kada Ministarstvo bude objavilo javni poziv, jer će kroz ovaj projekat istinski doprineti poboljšanju uslova života u svojim sredinama i kreiranju usluga koje u potpunosti odgovaraju potrebama građana i privrede, što je, sa njihovog aspekta, najvažnija oblast reforme javne uprave.
            Na događaju su se obratili i Karsten Majer Vifhauzen, stalni zamenik ambasadorke Savezne Republike Nemačke u Republici Srbiji i Nikola Tarbuk, generalni sekretar SKGO.
            Sporazum, kojim je obezbeđena podrška za formiranje jedinstvenih upravnih mesta kroz povezivanje postupaka, potpisali su predstavnici gradova Kragujevac, Leskovac, Požarevac, Užice i opština Bački Petrovac, Bečej, Vrbas, Lajkovac, Medveđa, Plandište i Rača.