NEMA PRIVREDNOG RASTA BEZ NAPREDKA U GRAĐEVINARSTVU I TRANSPORTU

        MIHAJLOVIĆEVA: NEMA PRIVREDNOG RASTA BEZ NAPRETKA U GRAĐEVINARSTVU I TRANSPORTU
        Izvor: Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture


    
         Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, prof. dr Zorana Mihajlović, izjavila je danas, upitana da prokomentariše godišnji izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije iz ugla resora koje vodi, da su svi zakoni iz oblasti saobraćaja usklađeni sa standardima EU, te da je posebno ponosna na železnički sektor, koji je prepoznat, iako je ranijih godina bio sa strane i u problemima.
       „Iako su mnoge oblasti u izveštaju ostale u senci rešavanja pitanja nad pitanjima, a to je Kosovo i Metohija, priznat je napredak koji smo ostvarili u različitim oblastima transporta i na to sam ponosna. Sve to ne bi bilo moguće bez reformi koje smo započeli pre nekoliko godina i nastavićemo da ulažemo u sve oblike saobraćaja, posebno u železnički sektor, ali i u bezbednost na putevima i u železnici“, rekla je ona.
       Mihajlovićeva je istakla da nema privrednog rasta ukoliko nema napretka u sektorima građevinarstva i transporta.
      „Sve što je urađeno u oblasti građevinarstva uticalo je na uslove poslovanja. Elektronske građevinske dozvole i uslovi poslovanja prepoznati su u izveštaju EK i nije slučajno što imamo jako visok nivo direktnih stranih investicija. Nastavićemo sa reformama i verujem da ćemo u izveštaju naredne godine dodatno ostvariti određene rezultate“, rekla je ona.
      Kada je reč o rodnoj ravnopravnosti, Mihajlovićeva je rekla da je poredeći ovogodišnji sa izveštajem iz 2018. godine prepoznat ne samo rad u ovoj oblasti i postojanje Koordinacionog tela, već i Indeks rodne ravnopravnosti, u kom Srbija beleži mnogo bolje rezultate nego pre dve godine.
   „Jedina smo zemlja van EU koja je uvela ovaj evropski standard. Pored toga, mnogo više pažnje moramo posvetiti osetljivim grupama žena, posebno ženama sa sela i ženama sa invaliditetom“, rekla je Mihajlovićeva.