SNAŽNA PODRŠKA RAZVOJU MMSP I PREDUZETNIŠTVA

SNAŽNA PODRŠKA RAZVOJU MMSP I PREDUZETNIŠTVA
Izvor: "Portal preduzetništva" 

Za finansijsku podršku mikro, malim i srednjim preduzećima (MMSP) i razvoj preduzetništva u Srbiji obezbeđeno je oko dve milijarde dinara iz budžeta, rečeno je danas na „Danu otvorenih vrata za preduzetnike“ u Privrednoj komori Srbije (PKS) gde su predstavljeni Programi za razvoj preduzetništva za 2023. godinu.  

Direktorka Sektora za preduzetništvo Privredne komore Srbije Branislava Simanić, istakla je da je pored finansijske podrške, za privrednike često mnogo značajnija nefinansijska pomoć koja im je na raspolaganju i u 2023. godini.   

„U okviru nefinansijske podrške posebno bih istakla usluge Privredne komore Srbije koje predstavljaju snažnu podršku poslovanju preduzetnika. Za privrednike uvek možemo da organizujemo B2B sastanke, podršku za nastup na sajmovima i izlazak na inostrana tržišta, edukacije i obuke“, izjavila je Simanić.  

Privredi su na raspolaganju i brojne elektronske usluge PKS koje posebno pomažu malim i srednjim preduzećima da digitalizuju svoje proizvodne procese, ukazala je Simanić na događaju koji je PKS tradicionalno organizovala petu godinu zaredom i na kojem je danas prisustvovalo više od 170 preduzetnica i preduzetnika.  

Milan Čukić, državni sekretar Ministarstva privrede naglasio je da su mikro, mala i srednja preduzeća nesumnjivo temelj i pokretačka snaga srpske privrede i tu činjenicu, kaže, Ministarstvo privrede, na čijem je čelu ministar Rade Basta, uvažava. 
„S tim u vezi, opredeljena sredstva za mikro, mala i srednja preduzeća i razvoj preduzetništva iz budžeta u 2023. godini, ukupno za sve programe finansijske podrške, iznose oko dve milijarde dinara i nastavićemo da dodatno unapređujemo ovaj sektor”, poručio je Čukić.  

Pored obezbeđivanja finansijske podrške za mikro, mala i srednja preduzeća, na čemu Ministarstvo privrede intenzivno radi, resorno ministarstvo obezbeđuje i kvalitetne savetodavne usluge kako bi MMSP povećala svoju konkurentnost i produktivnost, a na raspolaganju su i brojne obuke i paketi usluga za mlade i žene preduzetnice, dodao je Čukić.  

Čukić je pozvao privrednike da prate aktivnosti Ministarstva privrede i konkurišu na programe za koje je naveo da će nesumnjivo povećati poslovnu efikasnost i konkurentnost svakog preduzeća.  

„Dan otvorenih vrata za preduzetnike“ organizovali su Sektor preduzetništva Privredne komore Srbije u saradnji sa Ministarstvom privrede, Fondom za razvoj, Razvojnom agencijom Srbije i Nacionalnom službom za zapošljavanje.