SVE VIŠE POTROŠAČA U SRBIJI ZA e-TRGOVINU

SVE VIŠE POTROŠAČA U SRBIJI ZA e-TRGOVINU

Izvor: Privredna komora Srbije

      Elektronska trgovina u Srbiji napreduje i beleži sve veći broj potrošača, Srbiji je potreban ekosistem koji će unaprediti e-komerc infrastrukturu, bolja logistička podrška, snabdevanje, bezbednost...", rekao je sekretar Udruženja za trgovinu Privredne komore Srbije Žarko Malinović na konferenciji “Let’s Talk e-Comm” i e-fiskalizacija.

     Ekspanziji elektronske trgovine umnogome je doprinela pandemija, kada su trgovci i potrošači bili prinuđeni da koriste onlajn kanale. PKS se posebno zalaže za poštovanje standarda zaštite trgovaca, potrošača i intelektualne svojine na digitalnom tržištu, a jedan od ciljeva je suzbijanje nelojalne konkurencije, koja putem društvenih mreža želi da se probije na tržište, pojasnio je Malinović.

     Takođe, naglasio je da se napori ulažu i kako bi se sistem bezbednosti e-komerca podigao na najviši nivo. Na tržištu, kako je istakao, postoje akteri koji su legalno u e-komercu, kao i oni koji su u sivoj ili crnoj zoni, kao i da je e-komerc put kojim se domaći trgovci i proizođači probijaju na svetsko tržište. Malinović je ukazao da zbog toga posebno treba raditi na zaštiti intelektualne svojine i bezbednosnim sistemima.

     Direktor prodaje Mejnstrima Dejan German rekao je da je njegova kompanija fokusirana na upravljanje i unapređenje kompjuterske infrastrukture - hosting. "Hosting je temelj bezbednog i održivog e-komerca", naznačio je German. On je istakao da je dinamičan hosting neophodan za brzu i efikasnu industriju.

    Poseban panel konferencije, koju su organizovali eCommerce Asocijacija Srbije u saradnji sa Privrednom komorom Srbije i novim članom Asocijacije Mainstream-om, bio je posvećen e-fiskalizaciji.