ZA INVESTICIJE U INFRASTRUKTURNE OBJEKTE U 2023. GODINI OPREDELjENO PREKO 790 MILIONA DINARA

ZA INVESTICIJE U INFRASTRUKTURNE OBJEKTE U 2023. GODINI OPREDELjENO PREKO 790 MILIONA DINARA
Izvor: Ministarstvo privrede Republike Srbije  

Ministarstvo privrede će u 2023. godini uložiti 790.654.713 dinara za investicije u infrastrukturne objekte za unapređenje privrednog ambijenta.

Navedenim sredstvima finansiraće se infrastrukturni projekti na opremanju zona poslovanja i turističkih kapaciteta u lokalnim samoupravama, poručio je državni sekretar Ministarstva privrede Darko Mitrović.

"Ministarstvo privrede finansira celokupnu vrednost radova na projektu kada su u pitanju lokalne samouprave treće i četvrte grupe razvijenosti i na taj način doprinosi ravnomernom regionalnom razvoju. Kada su u pitanju lokalne samouprave prve i druge grupe razvijenosti one imaju obavezu sopstvenog učešća u realizaciji projekta. Odlukom ministra Radeta Baste o rasporedu i korišćenju sredstava za podršku unapređenja poslovne infrastrukture, sredstva će biti upotrebljena za realizaciju 21 infrastrukturnog projekta koji će uticati na razvoj 21 lokalne samouprave", poručio je Mitrović.

U Novom Pazaru, Osečini, Kruševcu, Vladimircima i Prokuplju predviđeno je infrastrukturno opremanje zona poslovanja kroz izgradnju i rekonstrukciju saobraćajnica sa pratećom infrastrukturom, dok će se u Jagodini izgraditi glavni korektor za industrijski kompleks.

U Golupcu, Velikom Gradištu, Tutinu, Bajinoj Bašti, Ljuboviji, Kosjeriću, Žagubici, Aleksincu, Lajkovcu, Surdulici, Kučevu i Lazarevcu realizovaće se infrastrukturni projekti u funckciji razvoja turističkih potencijala i dostupnosti turističkim lokalitetima koji postoje na teritorijama navedenih lokalnih samouprava.

Realizacijom projekata u Medveđi, odnosno Sijarinskoj banji, Sokobanji i Petrovcu na Mlavi ostvariće se uticaj na razvoj banjskog turizma.

U Sijarinskoj banji, opština Medveđa, rekonstruisaće se i dograditi objekat Rimskog kupatila, u Sokobanji u okviru centralnog gradskog parka biće rekonstrisan dečiji park, a u Petrovcu na Mlavi izgradiće se saobraćajnice koje će obezbediti dostupnost Banji Ždrelo.  

Početak realizacije navedenih infrastrukturnih radova očekuje se u julu, nakon sprovedenih zakonskih procedura.

"Inženjerski tim, kao i rukovodstvo Ministarstva privrede budno će pratiti realizaciju svih radova, radi što boljeg kvaliteta i kao krajnjeg cilja, na zadovoljstvo građana", zaključio je Mitrović.