ЦЕНТРАЛНИ РЕГИСТАР СТАНОВНИШТВА ВЕЛИКИ ИСКОРАК

 РУЖИЋ: ЦЕНТРАЛНИ РЕГИСТАР СТАНОВНИШТВА ВЕЛИКИ ИСКОРАК
Извор: Министарство државне управе и локалне самоуправе

      Централни регистар становништва који ће бити у функцији од септембра ове године биће велики искорак на пољу преображаја државне управе у севис грађана, изјавио је данас министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић.

      Он је на конференцији „Дигитална управа у Србији: међусекторска и интрасекторска сарадња“ рекао да ће Централни регистар обухватити податке грађана из 13 евиденција, попут матичних књига, књига држављаа, личних карти, путних испава, пребивалишта и боравишта, као и података о странцима.

      То ће омогућити да процеси за државу буду бржи и ефикаснији, а грађанима ће то значити да више неће мопрати да прикупљају податке, да стоје у редовима, чекају на шалтерима…

       Ружић је истакао да је доношењем Закон о општем управном поступку створен основ да се државна управа мења из корена, и подсетио да је 2018. године донет Закон о еУправи, а годину касније Закон о централном регистру становнистсва, те да је сада на реду Програм развоја е-управе до 2022. године.

      Мишљења су прикупљена, ради се на тексту и крајем фебруара очекује се да ће тај документ бити на влади, рекао је министар Ружић.
„Тим програмом је предвиђено такође да се даље развијају е-сервиси и више користи е-управа у раду, да органи између себе боље комуницирају и да се више отварају подаци ка гађанима, ради на увођењу паметних градова у Србији…“, објаснио је министар.

      Ружић је указао да је увођење јединственог софверског решења за инспекције обезбедило и већи ниво ефикасности инспекцијског надзора.
„То је један од важних корака који је направљен ка већој ефикасности рада то да се тим решењем добије јединствена база српске привреде“, рекао је министар.

     Захвајујићи њему добијамо податке о привредним субјектима и предузећима, али и инспекцијским надзорима који су спроведени, објаснио је министар истичући да се тако штеди време и не долази до преклапања послова инспекција.
     „На једном месту доступни су сви подаци, имамо картотеку српске привреде, што је веома значајно“, рекао је министар.