ДИГИТАЛНИ ЗЕЛЕНИ СЕРТИФИКАТ ОД ДАНАС ДОСТУПАН НА ПОРТАЛУ еУПРАВА

ДИГИТАЛНИ ЗЕЛЕНИ СЕРТИФИКАТ ОД ДАНАС ДОСТУПАН НА ПОРТАЛУ еУПРАВА
Београд, 12. мај 2021.
Извор: Влада Републике Србије

      Директор Канцеларије за информационе технологије и електронску управу Владе Републике Србије Михаило Јовановић изјавио је да од данас сви грађани Србије могу преузети Дигитални зелени сертификат, односно потврду о извршеној вакцинацији против COVID-19 и резултатима различитих тестирања на ову заразну болест.

      Јовановић је објаснио да Дигитални зелени сертификат представља обједињену потврду којом се доказује да ли сте примили вакцину против COVID-19 и да ли имате резултате тестирања.

      Према његовим речима, сертификат представља потврду која је квалификовано електронски печатирана и као таква не може бити фалсификована нити злоупотребљена.

     Он је указао на то да Дигитални зелени сертификат, поред личних података – имена, презимена, ЈМБГ-а, пола и броја пасоша, садржи и податке о томе да ли је лице вакцинисано, број примљених доза, као и датум примања прве и друге дозе.

     Такође, овај сертификат садржи и резултате ПЦР, антигенског и серолошког теста, навео је директор Канцеларије, додавши да је за добијање тог сертификата потребно да грађани буду регистровани на порталу еУправа.

     Након пријаве и одабира услуге Дигитални залени сертификат приказује се опција Покрени услугу. Потребно је да, након покретања ове опције, грађани провере своје податке, потврде имејл адресу и за неколико минута Дигитални електронски сертификат стиже на одабрани имејл.

     Упутство за регистровање налога на порталу еУправа доступно је ОВДЕ.

     Очитавањем QR кода на Дигиталном зеленом сертификату добијају се следећи статуси: за вакцинацију зелена боја уколико је примљена прва и друга доза вакцине, односно прва доза код вакцине „Астра Зенека“; за резултате ПЦР и антигенског теста зелена боја уколико су ови тестови урађени у последња 72 часа и уколико су негативни; за резултат серолошког теста зелена боја уколико је урађен у последњих шест месеци (за невакцинисане особе), односно два месеца (за вакцинисане особе) и уколико је IgG параметар позитиван.