НОВИ САД, ЛЕСКОВАЦ, РУМА И ЧАЧАК ПРИДРУЖИЛИ СЕ ГРУПИ НАЈПРИВЛАЧНИЈИХ ГРАДОВА ЗА УЛАГАЊА

НОВИ САД, ЛЕСКОВАЦ, РУМА И ЧАЧАК ПРИДРУЖИЛИ СЕ ГРУПИ НАЈПРИВЛАЧНИЈИХ ГРАДОВА ЗА УЛАГАЊА Извор: Национална алијанса за локални економски развој - НАЛЕД

      Нови Сад, Лесковац, Рума и Чачак актуелни су добитници БФЦ СЕЕ признања након што су успешно прошли кроз још један циклус цертификације и потврдили статус локалних самоуправа са повољним пословним окружењем у југоисточној Европи. БФЦ СЕЕ цертификат додељује регионална мрежа партнерских организација из Хрватске, БиХ, Црне Горе, Северне Македоније и Србије.

     Осим по вишеструком учешћу у БФЦ програму, наведене самоуправе се у регионалним оквирима истичу и по изузетно високом проценту испуњености критеријума које прописује стандард о повољном пословном окружењу. Нови Сад је трећи циклус цертификације завршио крајем 2020. године са око 93% испуњености, Рума је четврти пут рецертификована ове године са 91% испуњености критеријума, док је Чачак са идентичним процентом први пут стекао међунарнодни БФЦ СЕЕ цертификат и статус града са повољним пословним окружењем.

     Најбољи резултат не само у Србији него и у региону, остварио је Лесковац са нешто више од 96% испуњености критеријума, а према речима градоначелника др сци. мед. Горана Цветановића, за добар резултат заслужан је посвећени рад целокупне градске управе.

     -Наш град је успешно завршио рекордни четврти циклус цертификације, чиме смо потврдили да континуирано радимо на развоју квалитета наших услуга, а максималан резултат остварили смо у чак шест од 10 критеријума и са општином Градишка у суседној Републици Српској, Лесковац има најбољи резултат у читавом региону. Ово значајно достигнуће резултат је и дугогодишњег успешног рада Савета за развој града Лесковца оличеног у доброј сарадњи између приватног сектора и локалне администрације, али и доказ наше стратешке опредељености за успостављање стабилног пословног окружења. БФЦ СЕЕ цертификат ће, као и до сада, бити гаранција да ће нови улагачи и привредници добити поуздане услуге на највишем нивоу - поручио је градоначелник др сци. мед. Горан Цветановић.

     Лесковац се у привлачењу инвеститора водио препоруком БФЦ СЕЕ стандарда да локалне самоуправе циљају улагаче из индустрија у којима имају највише потенцијала, те је овај град сада познат по компанијама из аутомобилске индустрије (Јура, Аптив и Аутостоп), текстилне (Џинси, Фалке, Бим теx) и грађевинске (Терастил, ИГМ Младост).

     Од 59 локалних самоуправа из региона које су приступиле БФЦ СЕЕ програму у оквиру треће едиције стандарда, њих 34 је цертификовано, а међу њима и девет градова и општина из Србије. Поред актуелних добитника, важећи БФЦ СЕЕ цертификат имају и Шабац, Ћуприја, Пожаревац, Стара Пазова и Пећинци.

     У циљу даљег промовисања програма и унапређења позиције цертификованих самоуправа, у току је оснивање БФЦ Клуба, новог радног тела НАЛЕД-а, које ће окупити челнике најуспешнијих градова и општина у Србији. Клуб је замишљен као својеврсна платформа за дијалог са највишим државним званичницима и актерима релевантним за питање локалног економског развоја. Уз то, чланство би могло да рачуна и на друге привилегије као што су утицај на реформски процес, умрежавање са потенцијалним донаторима и инвеститорима, и учешће у специјалистичким програмима обука за локалне администрације.

     БФЦ СЕЕ је јединствени програм у југоисточној Европи који локалним самоуправама нуди смернице за унапређење квалитета услуга и информација за постојећу привреду и потенцијалне улагаче, који на основу БФЦ критеријума могу да мере локалне услове пословања у пет земаља. На путу до цертификата градови и општине морају да испуне 10 критеријума међу којима су постојање стратегије развоја, функционалне Канцеларије за локални економски развој и Привредног савета, адекватну инфраструктуру, ефикасан процес издавања грађевинских дозвола, стимулативну политику за развој предузетништва и др.