ПОДРШКА У ОТВАРАЊУ НАЛОГА НА ПОРТАЛУ еУПРАВА НА ШАЛТЕРИМА 106 ГРАДОВА И ОПШТИНА

ПОДРШКА У ОТВАРАЊУ НАЛОГА НА ПОРТАЛУ еУПРАВА НА ШАЛТЕРИМА 106 ГРАДОВА И ОПШТИНА

Извор: Бета

    У 106 градова и општина у Србији именовани су администратори и шалтерски службеници који ће градјанима помагати у отварању налога на Порталу еУправа и омогућити да из своје фотеље закажу термин за издавање личних докумената, плате порез на имовину, добију решење из катастра у своје еСандуче, упишу дете у вртић или школу или обаве неку од преосталих 500 услуга које нуди портал, објавио је данас НАЛЕД.

Како је наведено, НАЛЕД у сарадњи са Канцеларијом за ИТ и еУправу, уз финансијску подршку Европске банке за обнову и развој (ЕБРД), спроводи пројекат унапредјења електронске доставе докумената градјанима и привреди од стране органа јавне управе.

Део пројекта чини и иницијатива, коју је подржало Министарство државне управе и локалне самоуправе, да се отварањем налога на Порталу еУправа омогући што већем делу становништва да постану еГрадјани и административне послове обављају електронски.

"Откако је 30. децембра упућена иницијатива локалним самоуправама да именују администраторе и шалтерске службенике, до сада је то учинило 106 градова и општина. Заједно с НАЛЕД-ом сада радимо на оснаживању капацитета локалних самоуправа како би постале електронски сервис градјана и како би унапредиле рад у дигиталном окружењу", казао је директор Канцеларије за ИТ и еУправу, Михаило Јовановић.

Према његовим речима, посебна пажња биће посвећујена упознавању градјана са услугама електронске управе и њиховом охрабривању да те услуге више користе, као што то чини већ милион регистрованих градјана на Порталу еУправа.

"Уз личну карту, градјани ће на шалтеру добити корисничко име и лозинку, као и инсталацију апликације на мобилном телефону и службеници ће им објаснити основне функционалности и начин рада портала", казала је директорка за регулаторну реформу у НАЛЕД-у Јелена Бојовић.

Она је истакла да коришћење електронских услуга штеди време и новац за пролазак кроз административне процедуре везане за најважније животне догадјаје, наводећи да је посебно важно у време пандемије када је кључно да се избегавају гужве и дуга чекања у редовима пред шалтерима.

Поред отварања налога, градјани ће добити и одштампане податке (параметре) за сваки следећи улазак на Портал.

За приступ Порталу користиће тзв. двофакторску аутентикацију, односно након уноса корисничког имена и лозинке на мобилни телефон или таблет стићи ће им захтев да једним кликом потврде да су заиста они покушали да приступе свом налогу што осигурава додатни ниво безбедности личних података, прецизирано је у саопштењу.

Иницијатива да се градјанима и привредницима пружи подршка при отварању налога на Порталу еУправа спроводи се и финансира у оквиру пројекта еДостава, који финансира ЕБРД, у циљу унапредјења коришћења електронских услуга и електронске доставе докумената.

Пројекат реализују НАЛЕД и Канцеларија за ИТ и еУправу, а једна од активности је и спроводјење обука локалних службеника за коришћење Портала еУправа и апликације за издавање електронских идентитета, еИД градјана.

Министарство државне управе доставило је локалним самоуправама упутство за именовање администратора органа за Портал еУправе, еДоставу и еИД односно повереника који ће надзирати функционисање система и колегама шалтерским службеницима омогућавати приступ и додељивати корисничке улоге у раду с градјанима и привредом.