ПОЗИВ МЛАДИМА ДА ИСКОРИСТЕ ШАНСУ И СТЕКНУ РАДНО ИСКУСТВО

ПОЗИВ МЛАДИМА ДА ИСКОРИСТЕ ШАНСУ И СТЕКНУ РАДНО ИСКУСТВО
Извор: Привренма комора Србије

     Млади без радног искуства, са завршеном средњом школом или факултетом у наредних месец дана, до 8. новембра могу да конкуришу за 22.984 радне позиције у 8.537 компанија које су испуниле услове јавног позива, најављено је после састанка председнице Владе Србије Ане Брнабић, министра омладине и спорта Вање Удовичића и председника Привредне коморе Србије Марка Чадежа са представницима удружења младих на тему програма „Моја прва плата“ и програма запошљавања младих у Палати Србије.
     Председник ПКС Марко Чадеж позвао је младе да искористе ову шансу, стекну радно искуство и почну радну биографију. Интересовање фирми за програм је било веома значајно, а највише радника тражи се за сектор услуга. Када говоримо о високом образовању, најтраженији су економисти, машински, грађевински, електро инжењери, лекари, стоматолози, затим оглашено је и доста послова у области трговине, текстилне, неколико грана металске индустрије, прехрамбене, прерађивачке индустрије. Око 70 одсто позиција предвиђено је за кандидате са завршеном средњом школом, а 30 одсто за оне са високим образовањем.
     “Имамо велики број позиција и моја порука младима је искористите ову шансу и почните од данас да градите CV и да стичете радно искуство”, поручио је Чадеж указујући да је стицање радног искуства важно само по себи, јер ако кандидати после девет месеци и не успеју да остану у фирми у којој почињу да раде, са тим знањем моћи ће лакше да се запосле на неком другом месту. Представник Кровне организације младих Самедин Ровчанин рекао је да је тема састанка, осим програма Моја прва плата, била и стамбено збрињавање младих и решавање других проблема. Указао је да је важно што ће пријава кандидата у оквиру програма трајати месец дана како би сви који желе стигли да процене на која радна места желе да конкуришу. “Ово је веома важна и ретка прилика за младе и први корак који ће допринети дугорочном смањењу незапослености. У разговорима смо указали да је неопходно да уговори који ће се потписивати између послодаваца, државе и младих буду што сличнији уговорима које би кандидати за посао иначе потписивали са послодавцима”, додао је Ровчанин. Према његовим речима, улога омладинских организација биће да прати овај програм и уколико се покаже да доприноси смањењу незапослености код младих, биће потребно да буду одвојена И много већа средства.
     Премијерка Ана Брнабић истакла је да је Моја прва плата одговор државе на позиве младих да добију подршку приликом стицања првог радног искуства. "Сви смо били сучени са том "кваком 22" када послодавац тражи радно искуство и како доћи до тог искуства", рекла је Брнабић, нагласивши да је зато држава издовјила две милијарде динара за "Моју прву плату". Премијерка је истакла да је у питању велики новац који је ванредно издвојен, иако се земља бори са ковидом-19.
     Крајем новембра планирани су разговори послодаваца и младих око усклађивања позиција, а од 28. новембра до 14. децембра и потписивање уговора између послодаваца и младих и почетак праксе коју ће финансирати држава.
     На састанку је било речи и о другим програмима младима, како би били охрабрени да сами почну свој бизнис. Премијерка је подсетила да је држава 2018. године донела програм посебних пореских олакшица за оне који су у последњих 12 месеци завршили средњу школу или факултет. Та олакшица подразумева ослобађање од пореза и доприноса у првој години пословања. На пореске олакшице имају право и они којима је тешко да нађу посао, који су старији и који су дуже од шест месеци на бироу. Брнабић је најавила и посебне обуке за градоначелнике и председнике општина како да раде са младима, док ће обуке одржавати организације младих. Навела је и да ће организације младих саме одлучивати које категорије младих ће имати приоритет у добијању станова за младе, које ће, каже Брнабић, држава почети да гради. Састанку је присуствовало око 20 представника удружења младих: KOMS, OPENS, СКОНУС, Центра за едукацију и развој омладине Београда, Београдска отворена школа, Форум младих са инвалидитетом, Тимочки омладински центар, Удружење младих Рома Србије, Достигнућа младих, Привредни форум младих, УГ Проактив, УГ Шанса, Центар за активизам Врање, Нова визија и Национална асоцијација канцеларија за младе.
     Програм "Моја прва плата" Владе Србије реализује Национална служба за запошљавање уз подршку ПКС, Министарства финансија, Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и Канцеларије за ИТ и е-управу. Отворене радне позиције представљене су на веб-сајту www.mojaprvaplata.gov.rs