ПРВИ УГОВОРИ СА ГРАЂАНИМА О ЗАМЕНИ СТОЛАРИЈЕ КРАЈЕМ АВГУСТА

ПРВИ УГОВОРИ СА ГРАЂАНИМА О ЗАМЕНИ СТОЛАРИЈЕ КРАЈЕМ АВГУСТА
Извор: Влада Републике Србије     Потпредседница Владе Републике Србије и министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић изјавила је данас да је сваки корак у реализацији пројекта о повећању енергетске ефикасности транспарентан и јавно доступан, додавши да очекује да први уговори са грађанима буду потписани до краја августа.
     Михајловић је у изјави за Прву телевизију рекла да су потписани уговори са 67 локалних самоуправа, које сада спроводе даљу процедуру, при чему ће бити упућен јавни позив за компаније које ће изводити радове и након тога за грађане.
     Према њеним речима, први уговори би требало да буду потписани крајем августа и да се реализују до почетка грејне сезоне, а ово није једини јавни позив, имаћемо наставак овог пројекта и крајем ове и следеће године.
     Биће нам потребно приближно 100 милиона евра годишње у наредне две-три године како бисмо на националном нивоу смањили потрошњу електричне и топлотне енергије за 40 одсто и грађани добијали ниже рачуне за више од 20 процената, рекла је она.
     Потпредседница Владе је, говорећи о уградњи соларних панела, поновила да је процедура максимално поједностављена и да су, када се раније говорило о томе, сви мислили да им је потребно годину или две и све је било компликовано и скупо, а сада је све поједностављено.
     Све се завршава у четири корака, било да је у питању породична кућа или стамбена заједница. Потребан је пројекат, одобрење које издаје локална самоуправа и уговор са локалном дистрибуцијом да ћете производити енергију за своје потребе. И овај пројекат ћемо понављати неколико пута у годинама пред нама, а први јавни позив биће између првог и трећег септембра, истакла је она.