СНАЖНА ПОДРШКА РАЗВОЈУ ММСП И ПРЕДУЗЕТНИШТВА

СНАЖНА ПОДРШКА РАЗВОЈУ ММСП И ПРЕДУЗЕТНИШТВА
Извор: "Портал предузетништва"

За финансијску подршку микро, малим и средњим предузећима (ММСП) и развој предузетништва у Србији обезбеђено је око две милијарде динара из буџета, речено је данас на „Дану отворених врата за предузетнике“ у Привредној комори Србије (ПКС) где су представљени Програми за развој предузетништва за 2023. годину. 

Директорка Сектора за предузетништво Привредне коморе Србије Бранислава Симанић, истакла је да је поред финансијске подршке, за привреднике често много значајнија нефинансијска помоћ која им је на располагању и у 2023. години. 

 „У оквиру нефинансијске подршке посебно бих истакла услуге Привредне коморе Србије које представљају снажну подршку пословању предузетника. За привреднике увек можемо да организујемо Б2Б састанке, подршку за наступ на сајмовима и излазак на инострана тржишта, едукације и обуке“, изјавила је Симанић. 

Привреди су на располагању и бројне електронске услуге ПКС које посебно помажу малим и средњим предузећима да дигитализују своје производне процесе, указала је Симанић на догађају који је ПКС традиционално организовала пету годину заредом и на којем је данас присуствовало више од 170 предузетница и предузетника. 

Милан Чукић, државни секретар Министарства привреде нагласио је да су микро, мала и средња предузећа несумњиво темељ и покретачка снага српске привреде и ту чињеницу, каже, Министарство привреде, на чијем је челу министар Раде Баста, уважава. 
„С тим у вези, опредељена средства за микро, мала и средња предузећа и развој предузетништва из буџета у 2023. години, укупно за све програме финансијске подршке, износе око две милијарде динара и наставићемо да додатно унапређујемо овај сектор”, поручио је Чукић. 

Поред обезбеђивања финансијске подршке за микро, мала и средња предузећа, на чему Министарство привреде интензивно ради, ресорно министарство обезбеђује и квалитетне саветодавне услуге како би ММСП повећала своју конкурентност и продуктивност, а на располагању су и бројне обуке и пакети услуга за младе и жене предузетнице, додао је Чукић. 

Чукић је позвао привреднике да прате активности Министарства привреде и конкуришу на програме за које је навео да ће несумњиво повећати пословну ефикасност и конкурентност сваког предузећа. 

„Дан отворених врата за предузетнике“ организовали су Сектор предузетништва Привредне коморе Србије у сарадњи са Министарством привреде, Фондом за развој, Развојном агенцијом Србије и Националном службом за запошљавање.