Српски грађевинари да буду партнери страним компанијама на великим пројектима

    СРПСКИ ГРАЂЕВИНАРИ ДА БУДУ ПАРТНЕРИ СТРАНИМ КОМПАНИЈАМА НА ВЕЛИКИМ ПРОЈЕКТИМА

Извор: Министарство грађевинарства саобраћаја и културе

    Потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић, рекла је данас да Србија креће у изградњу 650 километара нових ауто-путева, и да је циљ да на будућим пројектима домаће фирме буду партнери страним компанијама.
     “Домаће грађевинске фирме већ су сада присутне на изградњи свих ауто-путева и рехабилитацијама, али покушаћемо у наредном периоду да обезбедимо да имају и партнерски однос, односно да буду партнери страним фирмама на пројектима који се буду радили. Циљ нам је да домаће фирме не буду само главни подизвођачи, него партнери како би лакше могли да конкуришу на пројектима”, рекла је Михајловићева за ТВ Прву.
     Она је рекла да је до сада било речи о томе како домаће фирме могу да се удружују како би лакше испуниле критеријуме, али да ће се разматрати и како да им се помогне у набавци опреме и да им се дају одређене гаранције које ће им олакшати добијање послова.
     Она је рекла да је поносна на све што је до сада урађено у инфраструктури и да ће се 2019. година тешко поновити, јер се ове године завршавају Коридор 10 и део ауто-пута „Милош Велики“ и почиње изградња више нових ауто-путева.
     “Пројекат Шумадијског коридора “Вожд Карађорђе” креће практично од нуле, радиће се комплетна пројектно-техничка документација и почетак радова можемо да очекујемо 2021. године. За разлику од оног што смо затекли 2014. године, данас се не може десити да се закључују уговори а да нема урађене пројектно-техничке документације или да почињу радови, а да није завршена експропријација”, навела је Михајловићева.
     Око 650 километара нових ауто-путева који ће се градити укључују деонице Прељина-Пожега и Нови Београд - Сурчин на ауто-путу “Милош Велики”, две деонице ауто-пута Београд-Сарајево од Сремске Раче до Кузмина и од Пожеге до Котромана, прву деоницу ауто-пута Ниш-Мердаре-Приштина од Ниша до Плочника, Фрушкогорски коридор, ауто-пут и брзу саобраћајницу Рума-Шабац-Лозница, Моравски и Шумадијски коридор.