СВЕ ВИШЕ ПОТРОШАЧА У СРБИЈИ ЗА е-ТРГОВИНУ


СВЕ ВИШЕ ПОТРОШАЧА У СРБИЈИ ЗА е-ТРГОВИНУ
Извор: Привредна комора Србије

      Електронска трговина у Србији напредује и бележи све већи број потрошача, Србији је потребан екосистем који ће унапредити е-комерц инфраструктуру, боља логистичка подршка, снабдевање, безбедност...", рекао је секретар Удружења за трговину Привредне коморе Србије Жарко Малиновић на конференцији “Let’s Talk e-Comm” и е-фискализација.
     Експанзији електронске трговине умногоме је допринела пандемија, када су трговци и потрошачи били принуђени да користе онлајн канале. ПКС се посебно залаже за поштовање стандарда заштите трговаца, потрошача и интелектуалне својине на дигиталном тржишту, а један од циљева је сузбијање нелојалне конкуренције, која путем друштвених мрежа жели да се пробије на тржиште, појаснио је Малиновић.
     Такође, нагласио је да се напори улажу и како би се систем безбедности е-комерца подигао на највиши ниво. На тржишту, како је истакао, постоје актери који су легално у е-комерцу, као и они који су у сивој или црној зони, као и да је е-комерц пут којим се домаћи трговци и произођачи пробијају на светско тржиште. Малиновић је указао да због тога посебно треба радити на заштити интелектуалне својине и безбедносним системима.
     Директор продаје Мејнстрима Дејан Герман рекао је да је његова компанија фокусирана на управљање и унапређење компјутерске инфраструктуре - хостинг. "Хостинг је темељ безбедног и одрживог е-комерца", назначио је Герман. Он је истакао да је динамичан хостинг неопходан за брзу и ефикасну индустрију.
    Посебан панел конференције, коју су организовали eCommerce Асоцијација Србије у сарадњи са Привредном комором Србије и новим чланом Асоцијације Mainstream-ом, био је посвећен е-фискализацији.