ВАЖНO ДА ГРАДОВИ И ОПШТИНЕ УНАПРЕЂУЈУ УСЛУГЕ ЗА ГРАЂАНЕ

РУЖИЋ: ВАЖНO ДА ГРАДОВИ И ОПШТИНЕ УНАПРЕЂУЈУ УСЛУГЕ ЗА ГРАЂАНЕ

Извор: Министарство државне управе и локалне самоуправе

   Министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић изјавио је данас да је важно то што градови и општине унапређују рад своје управе како би грађанима пружили ефикасну услугу.

   “За успех свих промена које уводимо, да би управа била по мери свих грађана и привреде, кључна је воља и спремност да се ствари мењају. Данас награђујемо оне локалне самоуправе које јесу показале највећу спремност да уведу услугу безготовинског плаћања у својим услужним центрима”, рекао је министар на свечаном проглашењу најуспешнијих градова и општина у оквиру такмичења “Шампиони безготовинског плаћања”.

   Он је подсетио да је Министарство у претходном периоду подржало 14 локалних самоуправа да успоставе Јединствено управно место – да омогуће грађанима да доласком на један шалтер, једно место заврше све послове које имају са управом.
 
   “За три године успели смо да издвојимо милион евра за градове и општине широм Србије, да уреде ЈУМ и подигну квалитет услуга”, рекао је он.

   Омогућавањем безготовинског плаћања у овим корисничким сервисима, је важно јер, како је рекао, осим тога што грађанин више неће морати да обилази шалтере различитих институција, неће више морати да иде ни у банке и поште да би платио таксе.
   Додао је да се утврђује и Програм развоје еУправе односно, конкретне активности и мере којима ће наша управа постати еУправа и користити нове технологије, како би грађанима пружила квалитетније и брже услуге.

   “Друга важна ствар је истицање позитивних примера којима желимо да подстакнемо и друге општине и градове да уложе максималан напор, како би за грађане и привреду били истински сервис. Са том намером Министарство државне управе и локалне самоуправе, од ове године у оквиру Фонда за локал, покреће награду за градове и општине који су се истакли као најбољи примери добре управе”, додао је министар Ружић.

   Такмичење градова и општина које организују Канцеларија за ИТ и еУправу, у сарадњи с НАЛЕД-ом и уз подршку компанија Mastercard и Visa, почело је 1. јула 2019. године.

   У 60 градова и општина у Србији уведени су ПОС терминали и омогућено је плаћање такси и накнада платним картицама на шалтерима локалне администрације. Награђене локалне самоуправе – Прибој, Црна Трава, Ириг, Сомбор, Врање, Панчево, Шабац, Нови Сад, Жабаљ, Лесковац .