ПОМОЋ ПРИВРЕДИ ЗА ОЧУВАЊЕ ЛИКВИДНОСТИ У УСЛОВИМА ОТЕЖАНОГ ПОСЛОВАЊА


ПОМОЋ ПРИВРЕДИ ЗА ОЧУВАЊЕ ЛИКВИДНОСТИ У УСЛОВИМА ОТЕЖАНОГ ПОСЛОВАЊА
Извор: Влада Републике Србије


     Влада Републике Србије усвојила је на данашњој седници Предлог закона о утврђивању финансијске подршке привредним субјектима за одржавање ликвидности и обртна средства у отеженим економским условима услед пандемије COVID-19.
     Имајући у виду да постоји нужна потреба да се помогне домаћој привреди, а посебно с обзиром на то да је од 10. децембра прошле године исказано велико интересовање привредних субјеката за даљом подршком за набавку обртних средстава и очување ликвидности, применом овог законског решења та средства биће обезбеђена за њихову одрживост у условима отежаног пословања током пандемије.
     Након усвајања овог закона у парлaменту биће обезбеђена средства за привредне субјекте који су поднели захтев за кредитирање код Фонда за развој Републике Србије у складу са Уредбом о утврђивању Програма финансијске подршке привредним субјектима за одржавање ликвидности и обртна средства у отежаним економским условима услед пандемије COVID-19, а који нису могли бити разматрани због недостатка средстава.
     На седници je утврђен Предлог закона о потврђивању финансијског уговора COVID-19 подршка Влади Србије за мала и средња предузећа и предузећа средње тржишне капитализације између Европске инвестиционе банке и Републике Србије вредан 200 милиона евра.
     Ових 200 милиона евра бићe пласирано преко Фонда за развој предузећима која још нису добила новац, како би се ублажиле негативне последице пандемије.
     Кредити ће бити пласирани под веома повољним условима, и то 110 милиона евра за обртна средства, односно за помоћ за ликвидност, а 90 милиона евра за инвестиционе активности, за куповину и набавку опреме, раст и развој предузећа како би се додатно умањиле негативне последице пандемије и дао допринос расту економије.
  Све додатне информације о помоћи привреди за очување ликвидности у условима отежаног пословања можете видети ОВДЕ