ЕУ ПОДРШКА УНАПРЕЂЕЊУ КОНКУРЕТНОСТИ МАЛИХ И СРЕДЊИХ ПРЕДУЗЕЋА

ЕУ ПОДРШКА УНАПРЕЂЕЊУ КОНКУРЕТНОСТИ МАЛИХ И СРЕДЊИХ ПРЕДУЗЕЋА

Извор: ЕУ ПРО Плус


Европска унија (ЕУ) ће преко програма ЕУ ПРО Плус, који се спроводи у сарадњи са Министарством за европске интеграције, подржати 16 пројеката који за циљ имају да унапреде конкурентност малих и средњих предузећа која послују у регионима Шумадије и западне Србије и Источне и јужне Србије.


Пројекте које ЕУ подржава са више од 670.000 евра спроводиће регионалне развојне агенције, бизнис центри и инкубатори, научно технолошки парк, центри за предузетништво младих као и друга удружења како би помогла предузећима да изађу на нова тржишта, уведу стандарде али и да се брже опораве од негативних последица пандемије ковида 19 на целокупну привреду.

  „За постизање одрживог регионалног развоја земље важно је да имамо снажан и отпоран сектор малих и средњих предузећа која су темељ сваке националне економије јер стварају могућности за запошљавање на локалном нивоу. Уз подршку Европске уније, организације за подршку пословним субјектима радиће на унапређењу пословања, знања и капацитета предузетника, јачању њиховог тржишног капацитета, као и на унапређењу квалитета њихових производа и услуга”, рекла је Јадранка Јоксимовић, министар за европске интеграције Владе Републике Србије. Како је Јоксимовић навела овакво ангажовање и сарадња свих локалних и регионалних актера, укључујући регионалнле развојне агенције и регионалне привредне коморе у развојним пројектима какав је ЕУ ПРО Плус неоходне су за постизање добрих резултата.

  „Подршка Европске уније унапређењу конкурентности и јачању српских предузец́а треба да помогне њиховом уласку на европско тржиште које пружа велике пословне могућности али истовремено захтева испуњење високих стандарда и спремност на конкуренцију. Ови пројекти ће у значајној мери унапредити пословање малих предузећа и то у прерађивачкој, пољопривредно-прехамбреној и другим индустријама, као и у оним областима привреде које су посебно погођене ковидом 19 као што су угоститељство и туризам. Посебно је важно што ће кроз пројекте у великој мери радити на дигитализацији и озелењавању малог бизниса у Србији чиме се унапређује конкурентност али и отпорност на могуће будуће кризе”, рекао је амбасадор Емануеле Жиофре, шеф Делегације Европске уније у Србији.

На јавни позив који је био отворен од 9. децембра 2021. до 2. фебруара 2022. године, стигло је укупно 45 предлога пројеката, а Управни одбор програма на основу административне, програмске и техничке евалуације предлога пристиглих на јавни позив, за финансирање одобрио је 16 пројеката.

  Листа одобрених пројеката доступна је овде на интернет страници програма ЕУ ПРО Плус.