ШАЛТЕРИ ЗА ПРИВРЕДНИКЕ ОДЛАЗЕ У ПРОШЛОСТ

ШАЛТЕРИ ЗА ПРИВРЕДНИКЕ ОДЛАЗЕ У ПРОШЛОСТ

Извор: Из прве руке

     Привредници у Србији врло често дуго чекају разне дозволе, а у контакту са државном администрацијом компликовано је и оно што томе претходи.

     Управо због тога држава је у оквиру реформе јавне управе формирала портал Регистар административних поступака.

     Све информације о документацији, која би привредницима могла да затреба, о износима које треба уплатити, на који текући рачун, где да предају захтев, објединио је портал Регистра административних поступака. Пошто је на интернету, ефекат је као да сте у шалтерским редовима увек први, преноси РТС.

    „Желимо да пореском обвезнику, односно привреднику Републике Србије, учинимо све информације о његовим правима и обавезама лако доступним, да на један до три клика он добије све информације, да не проводи време пред шалтерима, да не иде да се информише на одређеним шалтерима, да не мора да окрене неколико бројева телефона да би добио одређену информацију“, објашњава Нинослав Кекић, помоћник директора Републичког секретаријата за јавне политике.

    Од укупно 2.600 поступака са којима се привредници суочавају, у Регистру их је доступно око 1.600. Остали ће бити доступни у фазама. Велики портал, велика и очекивања.

    „Ја замишљам да ћемо моћи да поднесемо захтев за одређену потврду или папир и да ћемо добити и неку гаранцију у ком року нам стиже одређени папир“, истиче Марија Иванковић Јуришић, привредница „Марија хандмаде“.

     Наглашава да је то јако важно, јер су привредници врло често ограничени роковима када аплицирају за разне ствари за шта су им потврде и потребне.

     У Влади позивају привреднике и грађане да пријаве ако примете да на порталу неки подаци недостају.

    Покретање портала Регистра административних поступака један је у низу резултата реформе јавне управе, коју Србија спроводи уз подршку Европске уније.